Čtěte v prohlížeči
bulletin logo
Zprávy World Carfree #86 - květen 2011 - Česká verze
facebook youtube
VÝROK MĚSÍCE
,,Je mi 85 ale tenhle měsíc jsem najezdil 6 mil denně na kole místo toho, abych jezdil autem. Kolik jste najezdili VY a nechali vašeho "špindíru" doma?

Bill Denneen, důchodce a čtenář Zpravodaje World Carfree.
OZNÁMENÍ WORLD CARFREE NETWORK
ZPRAVODAJ WORLD CARFREE VSTUPUJE DO OBRAZOVÉHO VĚKU
Jsme potěšeni vašimi reakcemi na nový vzhled zpravodaje. Na naši výzvu po zpětné vazbwě jsme obdrželi množství pozitivních reakcí. Víme, že systém má ještě mouchy, ale pracujeme na jejich vychytání. Děkujeme za vaši trpělivost s nepravidelnými rozesílkami. Nezapomeňte, že můžete zpraovdaj číst v 6ti jazycích. Veškeré připomínky nám prosím zasílejte na bulletin@worldcarfree.net.

POJĎME ZAPOJIT SVĚT!
Nedávno jsme provedli ve službách našeho zpravodaje dvě pozitivní změny. Jednak jsme usnadnili přihlašování k odběru, na naší webové stránce tak můžete přímo vložit váš e-mail. A také jsme provedli grafická vylepšení - toto je teprve druhé číslo v novém kabátě. Nyní bychom rádi rozšířili okruh našich čtenářů .

V současnosti máme 2 600 čtenářů anglické verze zpravodaje. Ostatní jazykové mutace čte mezi 100-300 čtenáři. Věříme, že můžeme tato čísla zdvojnásobit. Vždyť žvito bez aut, bezpečné ulice a živé čtvrti jsou právě to co nás zajímá, prosíme pomozte nám dostat se k většímu počtu čtenářů a šiřte naše informace. Můžete tak činit mnoha způsoby. Jedním z nich je prosté rozeslání odkazu www.worldcarfree.net/bulletin lidem ve vašem adresáři. Nebo můžete sdílet naši stránku na facebooku. Pokud máte přístup do médií, šiřte informace o nás, kde můžete. A samozřejmě nám dejte vědět o vašich nových nuápadech! Připojte se na naši přihlašovací stránku, nebo nám napište na bulletin@worldcarfree.net. Pokud se vám podaří dosáhnout nějakcýh úspěchů, rádi bychom o nich věděli. 

Cílem je 5 000 čtenářů do Vánoc!

SMĚREM K MĚSTŮM BEZ AUT 2011 MEXIKO

Desátá Konference Směrem k městům brz aut se bude konat v mexické Guadalajaře od 5. do 9. září 2011. Hlavním tématem je "Budování bezautomobilových měst lidmi pro lidi", se zaměřením na občanskou angažovanost a sdílení zkušeností mezi aktivisty z celého světa. Bude to vzrušující zkušenost. Sledujte aktualizace v tomto zpravodaji.
DALŠÍ OZNÁMENÍ
FOTOSOUTĚŽ VE WALESU
Hledají se nadějní fotografové, kteří by fotili malebné chodníky a cyklostezky v jižním Walesu a zúčastnili se soutěže "Pohledy, fotoaparáty, akce!". Vítězové budou odměněni a práce finalistů budou vystaveny na Velkém sýrovém festivalu.
Více zde

ECOTOPIA BIKE TOUR V ITÁLII
Letošní Ecotopia bike tour projede italskou botou nadélku v době od začátku července do konce srpna. Letos je tématem místní jídlo a udržitelné zemědělství a tour projede řadou ekovesniček a komunitních projektů. Rozhodnutí o konečné podobě trasi a dalších podrobnostech bude brzy zveřejněno, stejně jako informace na webové a facebookové stránce.

MNICHOV JE DNES MĚSTO KOL
Mnichov dělá všecho pro to, aby se stal městem kol. Jsou budovány nové cyklopruhy a zahajovány kampaně. Green City e.V. v květnu pomáhalo s množstvím akcí, jako např. Bikeshow či Módní přehlídkou "Biking idol". Podrobnosti na Radlhauptstadt!
AKCE
Stop the pave!
ZASTAVTE ASFALT !
Jihofraserský ochranářský tábor doufá, že zastaví stavbu dálnice v deltě řeky Fraser v Britské Kolumbii v Kanadě. Dálnice bude mít likvidační dopad na zdraví místních obyvatel, a také naruší archeologická naleziště a mnoho dalšího.

Tábor vznikl, aby zabránil pracem, ale odpor potřebuje pomoc. Připravují se další kroky. Více o situaci si můžete přečíst zde. Sledujte zpravodaj a buďte informováni o vývoji situace.

Můžete napsat na info@stopthepave.org a přihlásit se k odběru zpravodaje.

Podívejte se také na webovou stránku a zapřemýšlejte nad navrhovanými alternativami včetně návrhu na zlepšení dopravních služeb.
stopthepave.org
Z NOVIN
Andy Singer cartoon
Hnutí za záchranu lesa Chimiki stále bojuje proti plánům ruských úřadů na budování silnice (viz odstavec akce v dubnovém zpravodaji) i přes to, že bezpečností síly zbily několik lidí, kteří museli být ošetřeni v nemocnici. 
Čtěte více

Město Chengdu oznámilo plán na zbudování 800 km rekreačních stezek do roku 2012. Hlavní město provincie Sečuan hodlá vytvořit ohromný "zelený pás" sítě rekreačních cest kolem města. Projekt je součástí plánu města stát se "moderním, světovým zahradním městem". Cesty samy o soběq mají být "nefritovým náramkem obklopujícím brokátové město".
Čtěte více

Srbský Bělehrad zažil první cyklojízdu! 30 lidí se sešlo při ranní jízdě. Další jsou plánovány.
Čtěte více

Kdysi dávno se World Carfree Network úspěšně zasadila o zrušení zákazu rikš v bangladéšském městě Dháka. Dnes znovu přichází vlna zákazů rikš, která ovlivní většinu bangladéšských cestujících. Podrobný článek o tomto tématu v deníku New Colonist čtěte zde

Po zdokladovaném úspěchu nízkoemisních zón v jiných zemích se Francie hodlá pustit do zahájení testovací fáze takových zón v osmi městech. Systém, kterému se říká ZAPA bude testován po tři roky a z účastných městech vkáže většinu znečišťující dopravy.
Čtěte více

Zajímavý koncept: významný developer nemovitostí v americkém Portlandu nyní nabízí malé bezautomobilové ubytování na jihovýchodě města. 
Čtěte více
ZPRÁVY
OXFORDSKÉ DOPRAVNÍ PŘEDNÁŠKY ONLINE
Nemáte-li příležitost účastnit se skvělých seminářů, můžete si je niní stáhnout na webu. Ke každému ze seminářů si můžete poslechnout podcat či sledovat screencast. Můžete se také podívat na prezentace a přečíst si shrnutí seminářů.

HLUK Z DOPRAVY VÁM ŠKODÍ!
Nová zpráva Světové zdravotnické organizace potvrzuje to, co jsme již věděli: hluk z dopravy má negativní vliv na naše životy. Evropané údajně každý rok přicházejí o jeden milion zdravých let života kvůli tomuto problému. Je naděje, že tato zpráva pozitivně ovlivní chystanou revizi směrnice EU o hluku z dopravy.
Čtěte více

ELTIS OCEŃUJE NEJLEPŠÍ PŘÍSPĚVEK KONFERENCE VELO-CITY
Webová stránka ELTIS ocenila nejlepší příspěvek konference Velo-city. Ocenění obdržel Michael Meschik za studii o nákladech cyklodopravy pro celkové hospodářství (s Vídní jako případovou studií). Prezentace a abstrakt lze stáhnout.
MEDIA & SÍTĚ
Radlnacht Munich
PETER AND JANE: KRÁTKÝ FILM O BIOPALIVECH
Co je za problém s biopalivy? Máte přátele či spolupracovníky kteří potřebují přesvědčit? Tento krátký film se vám snaží sdělit, proč bychom neměli obětovat zemědělskou půdu.
Sledujte zde

FUNKY VIDEO ŘÍKÁ ŽE MÁME JEZDIT
Cascade Bicycle Club vydal sladký spot o jejich vizi všechn a kolech. Veselý film dostane lidi do nálady.
Sledujte zde
wcn logo ¨Zpravodaj World Carfree vydává jednou měsíčně World Carfree Network.
Bulletin #86 Justin Hyatt, překlad Jan Valeška
Pro odhlášení pošlete email na: world-carfree-news_eng-unsubscribe@lists.riseup.net
Zpravodaj dostupný v šesti jazycích. Navštivte www.worldcarfree.net/bulletin.