Čtěte v prohlížeči
bulletin logo
Zprávy světa bez aut #87 - červen 2011 - česká vezre
facebook youtube
VÝROK MĚSÍCE
V dnešní situaci je třeba pochopit, že městské dálnice postavené v období po Druhé světové válce byly chybou. Hodnoty pozemků klesají, znečištění roste, vandalismus a kriminalita  se množí a narůstají i dopravní zácpy. Mnoho měst na celém světě poznalo tuto past od Jižní Koreje po Francii, Kanadu a dokonce Spojené státy jsou tyto dálniční systémy strhávány."
Mathew Andreini, v práci Revitalizace Niagara Falls: Nalezení odkazu Roberta Mosese
OZNÁMENÍ WORLD CARFREE NETWORK
HELP US GET MORE READERS!
Nedávno jsme vylepšili naši službu Zpravodaje světa bez aut. Jednak jsme zjednodušili přihlašování. Stačí na našem webu jednduše zadat e-mailovou adresu. A také jsme vylepšili vzhled - toto je třetí číslo v novém stylu. Nyní chceme zvýšit počet čtenářů.

V současné době máme zhruba 2 600 čtenářů anglické vezre. Ostatní jazykové mutace čte 100-300 osob. Věříme, že můžeme tahle čísla zdvojnásobit. Pokud je život bez aut, bezpečné ulice a pulzující komunity něco, co vás zajímá prosíme pomozte nám zasáhnout více lidí a šiřte informaci o našem zpravodaji.

Existuje řada způsobů jak na to. Buď jednoduše pošlete odkaz - www.worldcarfree.net/bulletin lidem ve vašem adresáři. Také můžete navrhnout přilhlášení lidem v diskusních fórech kde působíte. Nebo sdílejte naši stránku na Facebooku. Pokud pracujete v médiích, šiřte o nás informace jejich prostřednictvím. A samozřejmě nás informujte o vašich zajímavých aktivitách. Podívejte se na naši webovou stránku nebo nám pište na: bulletin@worldcarfree.net. Pokud bude mít vaše aktivita nějaký ohlas, moc rádi o ní uslyšíme.

Cílem je 5 000 čtenářů do Vánoc!

SMĚREM K MĚSTŮM BEZ AUT 2011 V MEXIKU

Desátá konference Směrem k městům bez aut se bude konat v mexickém městě Guadalajara, od 5. so 9. září 2011. Tématem letošního roku je "Budujeme města bez aut pro lidi s lidmi" se zaměřením na občanskou angažovanost a sdílení zkušeností mezi aktivisty z celého světa. Věříme, že to bude plodná výměna.
DALŠÍ OZNÁMENÍ
ECOTOPIA BIKE TOUR 2011 - UDRŽITELNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ A POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST
 
Ecotopia bike tour letos projede Itálii, a to od 26. černva do 31. srpna. Hlavním tématem je udržitelné zemědělství a tour navštíví ekofarmy a přírodní rezevace. Tour začne ve Florencii a projede Neapolí a bude ukončena v Národním parku Cliento. Pro více informací pišet na info@ecotopiabiketour.net nebo navštivte web či Facebook.

NOVÉ KROKY K ZÁCHRANĚ LESA CHIMIKI
Rusko: obránci lesa Chimiki plánují nové kroky k záchraně lesa před buldozery. Nepřetržitě na místě stojí mezinárodní tábor s návštěvníky i obyvateli z celého světa. V červnu probíhala nejrůznější setkání s aktivisty v Paříži a Berlíně. Pokud chcete vědět víc napište na: ecmoru@gmail.com či volejtel +7-916-743-3759.
Čtěte dále


EU BUDE VYVÍJET SOFTWAR MULTIMODÁLNÍCH CEST
EU vyzývá občany k zasílání nápadů i software pro celovevropský plánovač multimodálních cest. Termín je 9. září.
Čtěte více

KONFERNCE MĚSTA PRO MOBILITU, ŠTUTGART NĚMECKO
Letošní konferenci Města pro mobilitu hostí Stuttgart ve dnech 3.-5. července.
Čtěte více

WTPP HLEDÁ ČLÁNKY
Časopis World Transport Policy & Practice (WTPP) chystá zvláštní číslo, které vyjde počátkem roku, jehož tématem bude "Budoucnost po automobilu?". Redakce hledá články o 2000-5000 slovech, které pokrývají téma odstranění motorové dopravy z městských oblastí a výzkumu života bez aut. Termín k podání návrhů je 31. července.
Čtěte více

CARFREE TIMES #62
Číslo 62 Carfree times Joela Crawforda je k disopzici pro vaše potěšení
Čtěte více
AKCE
Niagara Falls
PRYČ S TOU DÁLNICÍ
Organizace Niagara Heritage Partnership žádá odstranění dálnice Roberta Mosese, která probíhá nedaleko Niagarských vodopádů. Asfaltová plocha zoufale potřebuje proměnit v přírodní prostředí, kterým kdysi byla, a poskytnout prosotor zeleni, divokým bylinám, pěším turistům či cykloturistům.

 Niagara Heritage Partnership již získala široku podporu mnoha skupin a nyní petiticí tlačí na úřady.

Čtěte více

Z NOVIN

Toronto SLOW


V italské Boloni zavedli ekolístek mobility. Ten firmám umožňuje nabízet svým zaměstnancům zlevněné jízdenky na veřejnou dporavu. Jedná se o jedno z několika opatření, které má ozelenit městskou dopravu.
Čtěte více

Skupina Urban Repair Squad v Torontu vzala zklidňování dopravy do svých rukou, neboť město nebezpečné ulice zklidňovalo jen velmi pomalu. Ulice Pottery je nyní opatřena nápisem "SLOW" na obou stranách křižovatky.
Čtěte více

Buenos Aires právě otevřelo sytsém Bus Rapid Transit (BRT), který umožní 100 000 lidí dostat se denně do práce a snížit emise. Tato první fáze se má v budoucnosti rozšířit a byla zavedena za vedení organizace ITDP.
Čtěte více

Na mezinárodním dopravním fóru v německém Lipsku představitelé asijských zemí tvrdili, že jejich obyvatelé chtějí více aut, zatímco jejich evropští protějčci hovořili o renesanci cyklodopravy. Čtěte více

Ve dvou hlavních městech evropy systémy sdílení kol pozvedly městský život. V Dublinu systém předčil veškerá očekávání, když dva miliony jízd byly dosaženy daleko před plánem. V albánské Tiraně uspěli s velmi omezeným systémem sdílení kol , s obsluhou v každé výpůjční stanici.
Čtěte více o Dublinu Tiraně 

MÉDIA & SÍTĚ
jeff prant nyc dog cycle parade
PSI NA KOLECH: ROZTOMILÉ!
Psí cykloparáda se konala v New Yorku a představila psy všech velikostí na kolech a referovalo se o ní jako o "nejroztomilejší událostí newyorského cykloměsíce". Množství videí a fotek k dispozicie.
Čtěte více

NAZÍ LIDÉ NA KOLECH!
Aby se nenechali zahanbit svými psími protějšky, lidé v New Yorku se svlékli u příležitosti Světové cyklojízdy naháčů a projeli městem.
Čtěte více

VYMÍRÁNÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ KOL
Sue Knaup z organizacce na podporu kol, One Street nás upozornila na tendenci cykloprůmyslu, který omezuje distribuci základních součástek jízdních kol. To ztěžuje přístup k základním součástkám, vylučuje malovýrobce a ztěžuje opravy kol. Máte-li nápad jak tuto překážku překonat kontaktujte Sue na sue@onestreet.org
Čtěte více

PĚT ŽEN NA TOUR UDRŽITELNOSTI PO VELKÝCH JEZERECH
Pět žen z města St. Paul v Minnesotě procestuje trasu kolem Velkých jezer, setká se s mísntími organizacemi a bude získávat peníze pro jejich neziskovou organizaci Grand Aspirations, jejímž cílem je vytvořit udržitelné projekty v místních komunitách pro mladé. Sledujte tyto ženy na jejich výletě.
Čtěte více
wcn logo Zpravodaj světa bez aut vydává jedou měsíčně World Carfree Network.
Zpravodaj #87 Justin Hyatt
Překlad Jan Valeška
Pro odhlášení pošlete e-mail na : world-carfree-news_eng-unsubscribe@lists.riseup.net Dostupné v šesti jazycích.
Navštivte www.worldcarfree.net/bulletin.