čtěte v prohlížeči

Zprávy World Carfree News č. 85 - duben 2011

facebook youtube
VÝROK MĚSÍCE

„Nebudeme zakazovat autům vjezd do středů měst, stejně jako nebudeme kupovat hranaté banány.“

Ministr dopravy Velké Británie, Norman Baker o dopravní strategii EU do roku 2050, jejímž cílem je vykázat běžné automobily z evopských měst.

OZNÁMENÍ WORLD CARFREE NETWORK
TCC anncouncement
SMĚREM K MĚSTŮM BEZ AUT 2011 V MEXIKU

Desátá konference Směrem k městům bez aut se bude konat v mexické Guadalajaře od 5. do 9. září 2011. Tématem letošního roku je „Budování měst bez aut pro lidi a lidmi“ se zvláštním důrazem na občanskou angažovanost a sdílení zkušeností mezi aktivisty z celého světa.

ZPRAVODAJ ZE SVĚTA BEZ AUT V NOVÉM

Vítejte do nové podoby Zpravodaje světa bez aut! Tento zpravodaj je vítězným návrhem, který vzešel ze soutěže minulého měsíce. Gratulace směřují k Çiğdem Çevrim a Darii Samokhvalove, které pracují v Praze v Cedilla Design. Děkujeme i všem ostatním, kteří zaslali své návrhy či se zapojili do hlasování.

Doufáme, že se vám tato nová podoba bude líbit. Vaše reakce jsou pro nás v tuto chvíli obzvláště cenné. Prosíme dejte nám vědět, zda se vám zpravodaj líbí. Také nám prosíme sdělte, zda jste neměli problém s jeho prohlížením ať už ve vašem mailu (budete muset povolit grafiku) nebo kliknutím na odkaz nahoře a prohlédnutím si  jej ve vašem prohlížeči.

V této chvíli by pro nás bylo velmi náročné nabídnout pouze textovou verzi. Pokud by pro vás taková verze byla zásadní, dejte nám prosím vědět, nechceme ztratit žádného čtenáře.

Vaše reakce zasílejte na bulletin@worldcarfree.net. Děkujeme

PŘEČTĚTE SI A KOMENTUJTE BÍLOU KNIHU DOPRAVY EU

Jak jsme již psali v sekci novinek, Evropská komise vydala Bílou knihu dopravy, která stanovuje cíle do roku 2050. Vzhledem k tomu, že dané téma stojí v základu činnosti World Carfree Network stálo by za to podrobně prozkoumat detaily a pokud to bude třeba zpracovat reakci. Prosíme, podívejte se na vydaný dokument a pošlete vaše poznámky do našeho listservisu. Celá strategie je zde.

Po diskusi na mailing listu bude možné vydat stanovisko WCN. Vy, kteří nejste na listservisu ale stejně byste měli chuť připojit váš názor, pište prosím na simon@worldcarfree.net.
DALŠÍ OZNÁMENÍ
VELOCYPEDIA V PRAZE

Výstava současného umění s tématem lásky k bicyklu a udržitelné dorpavy se bude konat v galerii Národní technické knihovny v květnu 2011.

Datum konání: 3.-24. května 2011
Kurátoři: Lenka Kukurová, Milan Mikuláštík
Kontakt: velocypedia@gmail.com.

STOP ZNAČKÁM - SEVEROAMERICKÁ TOUR

Bianca Mugyenyi a Yves Engler, autoři knihy Stop značkám - automibly a kapitalismus na cestě k hospodářskému, společenskému a environmentálnímu úpadku podrobně probírají iracionalitu ježdění autem v Americe. Chystají na květen 2011 americkou tour. Pokud by vás to zajímalo, kontaktujete autory na yvesengler@hotmail.com. Čtěte více.
AKCE
Moscow Highway protests
ZASTAVTE VYBAGROVÁNÍ LESA CHIMIKI KVŮLI DÁLNICI
 ... Týden akce a petice....

Loni v létě prezident Medvěděv dočasně zastavil přípravné práce 43km úseku dálnice Moskva-Petrohrad nedaleko Moskvy, a to po protestech místních obyvatel sdružených v Hnutí za záchranu lesa Chimiki. 

Les je chráněnou oblastí, v níž se nachází zbytek dubového pralesa a je přirozeným útočištěm pro losy, divočáky a další divokou zvěř. V tomto znečištěném a hustě osídleném regionu je jeho hodnota pro místní ohromná - tak velká, že místní pokračovali ve své kampani i přes brutální útoky, nezákonná zatčení a sprosté výhrůžky.

Ruská vláda spolu s francouzskou stavební společností Vinci nyní chystá koncem dubna znovu začít. Prosíme pomozte zastavit likvidaci lesa a apelujte na Vinci, aby odstoupila z tohoto projektu.

1) Požádejte Vinci, aby nepodepisovala novou smlouvu s ruskou vládou, a aby od projektu odstoupila tím, že podepíšete tuto petici, která po vašem podpisu automaticky odešle dopis firmě Vinci.

Více informací v ruštině či překlad do němčiny, francouzštiny a bulharštiny. (Anglický popis je součástí petice)

Pro více informací kontaktujte ecmoru@gmail.com

Z NOVIN
Andy Singer cartoons
Evropská komise vydala svůj plán dopravy do roku 2050, který obsahuje zákaz běžných benzinových vozidel v evropských městech. Cílem je 60% snížení emisí z dopravy do roku 2050. Většina z navrhovaných omezení emisí však vstoupí v účinnost až po roce 2030. Bruselská organizace Transport & Environment plán kritizovala za odkládání důležitých kroků na později a odmítání myšlenky omezování mobility.
Čtěte více.
Nedávno skončila konference Velocity v Seville. Osvětlila jak daleko toto město došlo díky zavádění cyklisticky příznivého prostředí, což vedlo ke zvýšení podílu jízd na kole z 1 % na 7 % během pěti let. Několik ifnroarmací o tom jak k tomu došlo získáte zde.
Německý Stuttgart předvídal demolici svého hlavního vlakového nádraží a postavil ji znovu v podzemí, a to k nemalému zděšení jeho obyvatel a navzdory velkým pouličním protestům. Nicméně v nedávných volbách v Bádensku Württembersku zaznamenala Strana zelených v koalici s SPD historické vítězství. Plány na Stuttgart 21 budou nyní znovu přehodnoceny. Čtěte více.

Hamburg vytvořil "Vlak nápadů", který má propagovat vizi zelené budoucnosti a "proměnu obyyvatel na lidi nadšené do ochrany životního prostředí". Tento krok je součástí programmu spojeného s titulem Zelené hlavní město Evropy 2011.
Čtěte více.
ZPRÁVY
DOJÍŽDĚNÍ NA KOLE S DĚTMI

Spokes, cyklo kampaň ve Skotsku vydala následující publikaci: "Dojížďka na kolech s dětmi", která představuje popis všech kroků nutných k zapojení dětí do každodenních cest na kole a pro snazší každodenní dojížďky na kolech. Stáhnout si ji můžete zde.

VÝZKUM PODPOŘIL OMEZENÍ RYCHLOSTI

Nový výzkum provedený Royal Holloway College na London University zkoumal vnímavostní omezení dětí a zjistil, že mají problém uvidět automobil přijíždí-li rychlostí nad 20 mil za hodinu.  Součástí je diskuse o zavedení zón s rychlostí omezenou na 20 mph v Londýně a na dalších místech Anglie.
Čtěte více.

PROČ JE "SÍDELNÍ KAŠE" ŠPATNÁ I PRO OBCHODNÍKY

Zde je náhled na ničivý dopad sídelní kaše, z výhodné pozice ředitele velké firmy. Přímo z Michiganu v USA.
Čtěte více.
MÉDIA & SÍTĚ
Little Green Bike film still
VIDEO - MALÉ ZELENÉ KOLO

Sledujte malé zelené kolo v kopcovitém městě! Toto video vytvořil Massimiliano Amirfeiz (člen WCN) ve spolupráci s Monleone Films pro "Konferenci Směrem k městům bez aut” loni v Yorku. Ukazuje jak je možné pohybovat se na kole po městě, které je považováno za "nevhodné" jako je italský Janov. Díky skládacímu kolu a bezproblémovému propojení s dalšími prostředky veřejné dopravy přestávají být příkrá stoupání či dlouhé kopce nutné. 

Sledujte video. Pro více informací pište na bicintermodale@gmail.com.

BENÁTKY VE 3D
 
Vyzkoušejte virtuální prohlídku bezautomobilovými Benátkami, přináší ...  Google Earth.
Zpravodaj World Carfree vydává jednou měsíčně World Carfree Network.
Bulletin #85 Justin Hyatt, překlad Jan Valeška
Pro odhlášení pošlete email na: world-carfree-news_eng-unsubscribe@lists.riseup.net
Zpravodaj dostupný v šesti jazycích. Navštivte www.worldcarfree.net/bulletin.